För att skolans förebyggande arbete ska fungera väl och erbjuda alla elever vägledning och stimulans samt tillgång till en trygg och utvecklande skolmiljö behöver hela skolan involveras.
Elevhälsans viktiga roll lyfts fram i skollagen, och på skolorna arbetar rektorer med sin personal för att möjliggöra en samlad elevhälsa. Elevhälsan ska arbeta både hälsofrämjande och förebyggande samt stödja alla elevers utveckling mot målen i kursplanerna. I elevhälsan ingår skolsköterskor, skolläkare, kuratorer, socionomer och specialpedagoger. Det är viktigt att skolan hittar former där alla dessa yrkesgrupper, med olika utbildningar och kompetenser, kan samarbeta. Vad dessa olika yrkesgrupper ska göra inom sina respektive områden finns det mycket litteratur om. Den här boken handlar om hur de i vardagen kan lägga grunden för ett fungerande samarbete.
Författaren visar på en rad framgångsfaktorer för att skolan så långt som möjligt ska lyckas i sitt uppdrag att stödja eleverna i deras utveckling och inlärning. Med hjälp av exempel visas här hur elevhälsoteamet kan arbeta främjande och förebyggande genom sin samlade yrkeskompetens. Boken avslutas med ett kapitel om hur skola och socialtjänst kan samverka för att nå längre i sin strävan att stödja de barn och unga som har det allra svårast.
Petra Runström Nilsson är universitetsadjunkt i specialpedagogik vid Mälardalens högskola.