Boken Varför begår människor brott? Samhälls- och beteendevetenskapliga svar på kriminologins grundfråga behandlar vår tids dominerande kriminologiska teorier. Inledningsvis behandlas frågan om vad kriminologiska förklaringsmodeller, begrepps- och teoribildning är och syftar till, varefter teoretiska perspektiv som tar sikte på följande grundkomponenter avhandlas:
anomi och sociala påfrestningar
social inlärning av kriminellt beteende
social kontroll och social desorganisation
samhällsreaktionens betydelse
rationella val, rutinaktiviteter och den fysiska miljöns utformning
sociala konflikter och maktförhållanden.
Varje teori presenteras i sin ursprungliga version, följt av en granskning av framgångsrika vidareutvecklingar. Besvärande invändningar uppmärksammas och frågor om teoriernas giltighet besvaras genom redogörelser och diskussion av utvärderingar som gjorts. Särskild vikt läggs vid teoriernas uppbyggnad. Vilka är nyckelbegreppen som använts eller utvecklats och hur ser klarläggandena ut - hur och vad förklarar de?
I ett avslutande kapitel jämförs och diskuteras likheter och skillnader mellan teorierna. Läsaren ges här redskap för att kunna bedöma teoriernas styrkor och svagheter, och för att göra ett underbyggt val av lämplig teori för att själv ta sig an någon del av brottslighetens gåta.
Boken vänder sig främst till studenter på grundnivå och avancerad nivå. Men eftersom den fyller ett tomrum i den svenska utgivningen av texter som mer ingående diskuterar kriminologisk teori, har den mycket att erbjuda även doktorander och forskare i behov av en orientering på området. Boken är också lämplig för yrkesverksamma praktiker och andra grupper som behöver svar på frågan om varför människor begår brott.