Att arbeta som sjuksköterska ställer krav på att kunna organisera och utföra ett praktiskt yrke med teoretisk förståelse, stor inlevelseförmåga och hög social kompetens. Under sin grundutbildning ska studenten tillägna sig de praktiska och teoretiska kunskaper som yrket kräver, utveckla sin empatiska förmåga och integrera detta till ett helhetskunnande.
Boken belyser den verklighet i vilken studenter, sjuksköterskor och lärare agerar och interagerar under studentens kliniska praktik. Hinder för studenternas kompetensutveckling identifieras och diskuteras. Utifrån en analys av insamlade data från en tvåårig studie utvecklas och prövas en modell vars syfte är att bidra till en optimal praktisk utbildning.
Författaren har ägnat stor omsorg att enkelt, men ej förenklat, beskriva det spänningsfält mellan teori och praktik som studenterna befinner sig i under de kliniska utbildningsavsnitten. Praktiken i fokus är avsedd att fungera som inspirationskälla och väcka tankar och idéer att arbeta vidare med. Boken kan även utgöra underlag för diskussioner t.ex. vid handledarutbildning för sjuksköterskor och vid arbetet att kvalitetssäkra den praktiska delen av sjuksköterskeutbildningen.
Boken inleds med ett kapitel av Åsa Lindberg-Sand, där hon redovisar några alternativa infallsvinklar och reflektioner kring de problemkomplex som belyses i boken.